Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Liborek napsal(a):

V arabštině je tam q a na začátku ještě "ajn", takže správný český, řekněme akademický přepis by vypadal jinak než Akaba :-)

Arabsky je to العقبة‎, česky Akaba. 

0 Citovat

Ahoj, v říjnu jsem navštívila tři rozdílné destinace, vždy jen na pár dnů:

1/ Dubaj - na cestu tam nutný PCR test i pro očkované, při odletu i návratu důkladně studovali všechny dokumenty. V Dubaji bylo horko, kolem 36 stupňů, ale roušky se nosí i venku. Přestože je Dubaj krásná, bylo to pro mě dost náročné.

2/ Kyjev - pro očkované žádné další povinnosti (pominu-li příjezdový formulář). Očkovací certifikát prohlíželi jen zběžně. S rouškami je to podobné jako u nás - nosí se v MHD a v obchodech... 

3/ Budapešť - při odletu ani příletu nechtěl vidět nikdo nic, kromě velmi zběžného zkouknutí příjezdového formuláře při návratu. V Budapešti se roušky nenosí vůbec nikde, respektive obvykle je nosí jen cizinci, ale žádná taková povinnost není. Nasadila jsem ji až při boardingu.

0 Citovat

Vratil som sa z Kosic :) Prvy let Ryanair/Lauda do Viedne. V Kosiciach nic nekontrolovali okrem boarding passov, o hodinu neskor letel roma express do Londyna, tak tam mali s nimi robotu :) Po prilete do VIedne kontrola covid passov (skenovali) a len sa spytali kam pokracujem. 

Inak prvy krat sme leteli s malou, tak som sa citil ako uplny novacik. Trosku sme po prilete saskovali, kedze som cakal, ze kocik nas bude cakat v rukave, no nakoniec sme ho vyzdvihli na baggage claim (cislo 11, ktory je priamo na toto urceny). Inak az teraz som si vsimol, ze okolo gejtov sa povaluju erarne kociky, ktore sa daju pouzit na presun od gejtu k bagge claim. 

0 Citovat

Tomu říkám Tonicu dobrodrůžo 👍👍

0 Citovat

konecne nejaka zmena, nielen to nekonecne cakanie na poddimenzovanej pasovke z non-schengenu :D

0 Citovat

Vrátila jsem se z Dubaje. Expo2020, lyžování,  aquapark, opera a výletování. Ušoupaný nožičky ale šťastná.


img-20211024-wa0021.jpg
img-20211026-wa0023.jpg

0 Citovat

Ahoj dnes návrat z Portugalska, Lisabon plný turistů, rousky pouze v uzavřených prostorách. Vše funguje restaurace, bary plné lidí, nikdo nic nekontroluje. Pobřeží Algarve to samé co Lisabon, pláže prázdnejsi což je dané koncem sezóny. Let Praha Lisabon striktni kontrola Covid pasu a příjezdoveho formuláře,  cesta zpět nikdo nic nechtěl. Letěli jsme s TAP,bez zpoždění vše bez problémů. Počasí v Portugalsku luxusní. 

0 Citovat

VIE-IST-MLE a zpět. Ve Vídni kontrola pcr a imuga formuláře. V Male už jen pas, protože vše ostatní už měli v systému (při vyplňování imugy se nahrávají všechny požadované dokumenty).

Z nějakého důvodu jsem si vsugeroval, že v Male už neskenují bagáž na příletu...a tak courvoisier z Istanbulu skončil v úschovně.

Po výlezu z letiště jsme sundali roušky a zase je nandali až o týden později tamtéž.

Na odletu stačil očkovací certifikát a zase imuga. Na letu do Vídně se rozdávaly respirátory, ve Vídni separátní kontrola pro tranzit, pohled do pasu, modrý lísteček a nazdar.

0 Citovat

16. 10. - 3. 11. 2021 Mexiko

VIE - CDG - CUN s AirFrance bez jakékoliv kontroly, na letišti v Cancúnu jen otázka kam jedeme a kdy se vracíme a to bylo vše.... Žádný mexický QR vidět nechtěli 

CUN - AMS - VIE s KLM kontrola očkování v Cancúnu a vyplnění prohlášení o bezinfekčnosti a ve Vídni sami vyvolávali cestující z Česka a Slovenka a prošli bokem jako tranzit

Jinak na Yucatanu hodně nosí roušky, desinfikují, při vstupu na památky často měří teplotu, ale jinak skoro žádné extra zákazy a hlavně méně turistů 

 

0 Citovat

Za poslední cca měsíc Gruzie, Moldavsko, Dánsko a Chorvatsko z Prahy a Makedonie z Bratislavy. Všude podobná pravidla jako u nás, stejně tak jejich dodržování, snad jen v Makedonii vyžadují ukázat očkování/test před vstupem na letiště nebo do obchodních center. Obsazenost všech letadel cca 80%, jen do/z Makedonie zcela plné. 

Všude před odletem i po příletu kontrola očkování, vždy bez skenování, jen výjimečně koukají na detail certifikátu. Při letu z Prahy je kontrola až u gatu, v Bratislavě, Kutaisi, Zadaru a Skopje se musí na check-in, kde po kontrole vytisknou papírový boarding pass. Pro let do Bratislavy aerolinka vyžaduje příjezdový formulář ministerstva dopravy (nikoli ehranici!), po příletu stačilo policajtovi jen očkování. V Praze po příletu na konci října kontrola očkování a příjezdového formuláře na T1 nově prováděna až přímo policajtem, takže tam byla fronta asi na 15 minut. 

Cesty vlakem mezi ČR a SR jsou bez jakýchkoliv kontrol, v jídelním voze ani nekontrolují certifikáty. 

0 Citovat

Tonicu  ty jsi fajnsmekr jet   s Trnavy do Kosic aby jsi podporil  Ryanair 5 eurovou letenkou do Vidne a to kdovi jestli jsi to nezrumboval :-) to teda klobouk dolu  Nejak jsem se ale ztratil  v tech problemech s kocarkem  Vetsinou vidim ze lide jezdi s detmi sami az k letadlu, tam to poskladaji a personal to uz uklidi do prostoru k bagazi  a po vystoupeni z letadla si to zase sami na plose odeberou  Nemam ale pocit ze jde o klasicke kocarky ,spis buginy a tak  

Ale trosku me zajimaji ty Kosice   Praha je ted na listopad draha  z Dublinu  a naskyta se bud Viden za 10 euro nebo Bratislava za  8 euro nebo Kosice za 8 euro   nebo pak Polsko, Wroclaw ,Krakow, Katowice rovnez  po 10 eurech   

Jak hodnotis  ty Kosice  ? Lepsi letiste jak Bratislava  I z hlediska neockovaneho rebela  z rouskou pod nosem   Z Vidne spojeni znam  Jak ted funguje  Bratislava -Praha  ,pripadne Ostrava nevim ,   Kosice -Ostrava -Praha je mi jasna  kyty bych  valal  v Pendolinu ,najit si to pochopitelne umim ,spis mi jde o porovanani  Kosic a Blavy Romsky expres ,mi navadi mam v tech radach i kamarady tady 

0 Citovat

5.11. Cancun - Vídeň Turkish airlines vyžaduje antigen test nebo ockovani.  Antigen na T4 za 290 pesos výsledek do 30 minut na mail. Je tam slabý internet, nelze delat testy online

0 Citovat

Tak jen v rychlosti.Mexiko z Vídně s TAP.

Nikdo nic nechtěl, žádný Covid formulář ani do Portugalska, ani do Mexika (ale přistáli jsme jinde), žádná kontrola covid pasu atd .

V Mexiku všichni roušky, ale spíš "dobrovolně",do některých podniků kontrola teploty.

0 Citovat

Nebyl teď někdo na Madeiře? Stačí pro registraci na Madeirasafe.com pro neočkovaného člověka antigenní test? Na webu píšou, že ano. Zde na stránkách pak opak.

0 Citovat

@mikir - no kocarik/buginu sme zlozili pri lietadle v Kosiciach a odovzdali. Myslel som si, ze nas bude cakat vo Viedni v rukave, no nakoniec bola az na pase c.11 v baggage claim area.
Kosice si nechaj na jar, teraz to ide dole vodou na Slovensku a je realne, ze by si sa nemal ani kde ubytovat. A hlavne neockovany na Slovensko ide hned do karanteny. 

 

Inak vcera sme sa vratili z Moldavska, motali sme sa najma po vidieku a tam sa ziadne ruska neriesili. Trochu viac v Podnestersku (v hoteli v Dubasari alebo v restauracii, no najma staff, zakaznici az tak nie)

V Kisineve treba na checkin pre boarding pass (Wizz), kontrolovali aj covid pass, no na druhej prepazke nie. V lietadle bol nejaky hrdina bezruskovec, no nakoniec ho nejak upratali a odletelo sa. Vo Viedni pozerali len OP/pas.

0 Citovat

tonic napsal(a):

@mikir - no kocarik/buginu sme zlozili pri lietadle v Kosiciach a odovzdali. Myslel som si, ze nas bude cakat vo Viedni v rukave, no nakoniec bola az na pase c.11 v baggage claim area.
Kosice si nechaj na jar, teraz to ide dole vodou na Slovensku a je realne, ze by si sa nemal ani kde ubytovat. A hlavne neockovany na Slovensko ide hned do karanteny. 

Pockej, chces rict ze neuznavaji ani tranzit?  Nechci ani v Bratislabve ani v Kosich  zustat,  chci hned odjet do CR  Test samozrejme budu mit,  snad staci antigen  Momentalne jeste nevim ale potrebuju let nekdy koncem mesice,  zatim ani Viden ani Praha  ani neco s Polska neni lepsi  a proto zvazuju bud Bratislavu nebo Kosice  Pro Bratislavu mluvi to, ze je pravdepodobne lepsi vyber spojeni at uz Brno Ostrava nebo Praha i drivejsi prilet ,pro Kosice mensi  letiste  a to spojeni Pendolinem ,ale prilet vecer  No  meni se to kazdou chvili , tak to budu hlidat ,vim ze se to u vas zhorsuje,,,tedy podle tech nahore ,,,koukal jsem i na ty zasahy policie v obchodech ,,,pry je na policajty podane trestni oznameni ... No uvidim z Irska nemusim mit nic do UK tak zvazuju i to  i kdyz se jim vyhybam zatim  Diky za info

0 Citovat

V krátké době podruhé Vídeň - Malta - Vídeň s Laudou, tentokrát 3 až 8 listopad. 

Cesta tam load 70%, ve Vídni ani občanka, na Maltě klasicky kontrola očkování a vstupního formuláře. Turistů všude plno, počasí už spíše oblačno a max 25 stupňů, moře slušných 20, roušky v busech a marketech, tam sem tam i měření teploty, kvůli počasí se vyplatil hotel s vnitřním ohřívaným bazénem, na hotelu (Euroclub Bugibba) nikdo žádné masky, ani personál, snad to bylo tím, že obsazenost byla jen 10 pokojů. Trajekt na Gozo praskal ve švech.

Cesta zpět load 60%, na Maltě všichni i bez zavazadel povinně na přepážky check in ke kontrole dokumentů (očkování), po příletu do Vídně klasicky okamžitě ven, stačila občanka bez dokládání čehokoliv.

 

0 Citovat

Právě jsem dorazil ze Lvova, nevím, jestli se to týká celé Ukrajiny, ale ve Lvově docela covidové šílenství - roušky všude (jen venku netřeba) a taky všude je nutno ukazovat doklad o očkování. Nechtěli ho vidět snad jen v trolejbusu (tam jsem pro změnu dostal pokutu za necvaknutí lístku) a v kostele. Jo a ještě v Arsenu (supermarket).

Jinak let z/do Pardubic bez problémů, cestou tam chtěli vidět u nás i ve Lvově doklad o pojištění a očkování, zpět očkování a PLF. Obsazenost tak 80-90%. Na 4:30 jsem měl ve Lvově objednán Uber na letiště, ale nedorazil... naštěstí první kolemjdoucí děvče, které jsem poprosil o pomoc, mi zavolalo Bolt, tak jen troška adrenalinu po ránu :-) 

0 Citovat

Lvov je od konce října v červené zóně, fungují všechny služby bez omezení pro očkované (mělo by to tak být), jako hospody, hotely atd? Díky

0 Citovat

Ano, fungují, samozřejmě už v takovém posezónním režimu (třeba bez zahrádek), ale fungují. Jen je potřeba všude ukazovat to očkování. V čokoládovně se dostal jeden bez papíru nějak až do 1. patra a strhla se tam docela velká hádka mezi ním a personálem, raději jsem zavčasu zmizel. Na žebra stále desetimetrová fronta venku...

0 Citovat

tak na Ukrajine lamaly rekordy, sa necudujem, ze ked nechcu vsetko zatvorit, tak aspon tie ruska a covidpassy. Ved tam za posledny mesiac sa dalo ockovat 10 percent obyvatelstva, pomaly tolko co za cely rok. 

0 Citovat

Dnes návrat z Říma. 

Při příletu žádná kontrola příjezdového formuláře. 

Roušky uvnitř všude. Památky kontrola covidpassu (I forum romanum,  kde je člověk venku). V restauracích uvnitř také kontrola, venku bez kontroly. 

Při návratu na letišti 2x kontrola covidpassu, i když jsem to měl nahraný na boarding passu. 

Na letišti v Praze náhodná kontrola příjezdového formuláře. 

0 Citovat

Přílet z non Schengenu do Vídně a hned po pár metrech na kontrole na přepážkách chtěli kromě pasu i očkovací certifikát (byli jsme předem upozornění). Na můj dotaz, co neočkovani Češi, řekl, že ti musí prokázat, že tranzituji (já nemusel). Nevím, jestli to je novinka nebo tím non Schengenem, ale nepamatuju, že by to takto někdo zde popisoval.

0 Citovat

Za mňa  Andaluzia na trase Viedeň-Malaga-Praha.  Vo Viedni nechceli ani pas, Malaga náhodne meranie teploty + kontrola potrebných dokladov.Naspet nič .Praha iba plf ,ale žiadne bližšie skúmanie.

0 Citovat

Atény 6. - 9. 11.  Eurowings
Na check-in kontrola příletového řeckého formuláře plus covid pass. Po příletu v Aténách chtěli vidět příletový formulář - kdo měl označení V (očkování) prošel bez dalšího zdržení, ostatní šli na antigen.
V Aténách v restauracích a barech (včetně zahrádek), při vstupu k památkám atd. kontrola certifikátů včetně dokladu totožnosti (opravdu důsledně kontrolovali shodu jména). 
Čekal jsem v Aténách méně lidí (turistů), ale nebylo to nic strašného.
Na cestě zpátky v Aténách na check-in kontrola i příletového formuláře do ČR. V Praze už nikdo nic vidět nechtěl a prošli jsme bez povšimnutí. 

0